expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Převodovový olej: proč je třeba jej vyměnit a kdy je ten správný čas?


Každý motorista ví, kdy je zapotřebí vyměnit motorový olej či brzdovou kapalinu, které plní důležité funkce správného každodenního fungování automobilu. Ale zamýšleli jste se někdy nad výměnou oleje v převodovce? Převodový olej je důležitý pro správné fungování, ať už manuální nebo automatické převodovky. Zanedbání výměny se nevyplácí, protože může vést k pořádně drahé opravě. Pokud jste majitelem novějšího auta, nenechte se smést tvrzeními automobilek o celoživotním oleji v převodovkách. Dnes si povíme něco víc o tom proč je důležitá výměna převodového oleje a kdy je ten správný čas.



Funkce převodového oleje

Převodový olej vašeho auta hraje při správné činnosti převodovky mimořádně důležitou funkci. Mohli bychom říci, že má podobné úkoly jako motorový olej (promazává, čímž snižuje tření součástek v převodovce a odvádí teplo z namáhaných částí). V případě, že máte automatickou převodovku , má převodový olej navíc hydraulickou funkci (vytváří správný tlak, díky čemuž je řazení plynulé a hladké).

Oproti motorovému oleji není převodový olej znečišťován spalinami. Má hustší konzistenci, aby dokázal vydržet vysoký tlak. V novějších převodovkách se používají ložiska, která mají trvalé náplně plastického maziva. To zajišťuje lepší ochranu vůči vysokým tlakům a před případnými kovovými pilinami. V takové převodovce slouží olej pro mazání převodových kol.

Proč je třeba měnit převodový olej?

V současnosti automobilky v servisních plánech neudávají po kolika kilometrech je třeba vyměnit olej v převodovce, protože tvrdí, že vydrží po celou životnost auta. Není to však pravda a po nějaké době byste převodový olej vyměnit měli (tedy pokud vám záleží na dobré kondici auta). V případě, že to zanedbáte, může vaše nezodpovědnost vést k velmi drahé opravě. Mnoho odborníků tvrdí, že nejvíce problémů s převodovkou a hlavně tou automatickou způsobuje převodový olej. Po velkém nájezdu a dlouhé době, už ztrácí ty vlastnosti, které měl na začátku, a tak starý olej nedokáže až tak dobře mazat a chladit jednotlivé namáhané díly. Kromě toho velké množství kovových pilin, které nezachytí magnetická zátka, zahušťuje převodový olej. Kovové piliny zároveň působí abrazivně na kovové části, což může vést k jejich poškození. Výměna oleje v převodovce dokáže zároveň pomoci ke snížení hlučnosti.

Kdy je ten správný čas pro výměnu?

Výměna oleje v manuální převodovce by měla proběhnout nejpozději po ujetí 65 000 kilometrů. V případě, že na autě nejezdíte příliš často stačí po 5 letech. Pokud jde o automat, odborníci doporučují výměnu po ujetí přibližně 70 000 kilometrů. U automatů je důležitý konkrétní typ převodovky (každá převodovka má jiný objem – některé 2 litry nebo i 4 litry). Pokud se se svým autem věnujete motorsportu, máte rádi jízdu v tvrdém terénu nebo běžně táhnete těžký přívěs či vozík, měli byste vyměňovat převodový olej častěji, a nečekat tak na ujetí 65 000 kilometrů.

Olej v převodovce má nejčastěji červenou barvu, ale věkem, opotřebováním a znečištěním nabírá stále hnědší odstín. Náročnost výměny záleží na typu převodovky. V případě, že máte automatickou převodovku doporučujeme navštívit odborný servis, aby nedošlo k jejímu poškození neodbornou výměnou. Kromě toho je třeba dbát na výběr oleje se správnou specifikací, se kterým auto sjelo z výrobní linky, a který tím pádem předepisuje výrobce. Doporučujeme vybírat sice dražší, ale o to kvalitnější převodové oleje, které zajistí dlouhodobou funkčnost a životnost vaší převodovky.

Pokud pro vaše auto nastal ten správný čas na výměnu převodového oleje, nezapomeňte si ten správný objednat na našem eshop . V případě, že potřebujete s výběrem poradit, neváhejte nás kontaktovat a my uděláme vše pro spokojenost vás a vašeho tátoše!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
  • + ceny
  • + rychlost
  • + jednoduchost objednavani
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 19.09.2024

100%
Super
  • + Funguje jak má.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
  • + Komunikace, rychlost, vstřícnost
  • - Nic
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku